Konfitura z aronii

0 (0 ocen)

Taka konfitura świetnie sprawdzi się do różnych mięs, ryb oraz serów.

Składniki:

  • 1 kg aronii
    1/2 szklanki wody
    20 dag cukru
    50 dag jabłek
    50 dag gruszek
    łyżeczka kwasku cytrynowego

Konfitura z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronię płuczemy, zalewamy wodą aby była cała zakryta, zagotowujemy a następnie odcedzamy na sicie. 1/2 szklanki wody mieszamy z cukrem i zagotowujemy dodajemy aronię i gotujemy około 10 minut. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Owoce dodajemy do aronii i smażymy 15 minut, dodajemy kwasek cytrynowy i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą konfiturę przekładamy do suchych i czystych słoików, zakręcamy nakrętki odwracamy do góry dnem zostawiamy tak do następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy