Konfitura wiśniowa z rumem (lub amaretto) i migdałami.

4.49 (167 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jej przygotowanie długo trwa, ale efekt jest wart wysiłku.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wydrylowane wiśnie: 1 kilogram
    - rum lub likier amaretto: 250 mililitrów
    - płatki migdałowe: 15 dekagramów
    - cukier: 1.5 kilograma
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Konfitura wiśniowa z rumem (lub amaretto) i migdałami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wsypać warstwę cukru, wsypać wiśnie, polać rumem, zasypać reszta cukru. Przykry i odstawić na 10-12 godzin w chłodne miejsce. Gdy wiśnie puszczą sok
    odlać go, zagotować i zalać nim wiśnie. Odstawić na dobę, po czym czynność powtórzyć.
    Trzeciego dnia syrop znów zlać i gotować tak długo aż zgęstnieje.
    Na gorący syrop wrzucić wiśnie oraz płatki migdałów i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
    Gotowanie i studzenie powtórzyć jeszcze trzykrotnie.
    Gorąca konfiturę z wiśniami przełożyć do sterylnych słoiczków i szczelnie zamknąć.
    Ustawić do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować