Konfitura wiśniowa z migdałami

4.5 (182 ocen)

Moja wariacja na temat tradycyjnego przepisu babci. Zwykły cukier zastąpiłam trzcinowym, a pod koniec smażenia dodałam mielone migdały, które jeszcze bardziej podkreśliły smak wiśni. Tej konfiturze daleko do słodkiego ulepku, ale własnie takie przetwory lubię - z naturalną kwaskowatością owoców.

Składniki:

  • 2 słoiki po 0,5 l każdy:
    - 1 kg dojrzałych wiśni,
    - 6-8 dag cukru trzcinowego,
    - 2 łyżki drobno mielonych migdałów.
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Konfitura wiśniowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie przebieramy, myjemy, dokładanie osączamy i drylujemy.
    Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem. przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut.
  • 2. Garnek z wiśniami stawiamy na gazie i gotujemy całość na małym ogniu do zgęstnienia (1,5-2 godzin), dodajemy mielone migdały i dokładnie mieszamy (jeżeli to konieczne - gdy konfitura nie jest odpowiednio gęsta (wszystko zależy od owoców), czynność powtarzamy jeszcze drugiego dnia).
  • 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.
    Konfiturę wekujemy przez 20 minut, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Ta konfitura jest najlepsza po minimum 2 dniach od wekowania - wtedy smaki wiśni i migdałów wzajemnie się przechodzą tworząc perfekcyjną całość.

Porady

Ta konfitura jest doskonała do ciast, przekładania tortów, czy innych deserów, ale mi najbardziej smakuje na świeżym chlebie z masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować