Konfitura truskawkowo-agrestowa

4.5 (157 ocen)

  • 24 godz.

Konfitura o lekko kwaskowym smaku.Będzie bardzo fajna do deserów i tortów. Nie chciałam agrestu w całości w konfiturze więc go zmiksowałam. Ale można dodać w całości oczywiście jak kto lubi.

  • 24 godz.

Składniki:

  • 60 dkg truskawek
    40 dkg agrestu
    1 kg cukier żelujący
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Konfitura truskawkowo-agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myję i obieram z szypułek. Przekładam do garnka i zasypuję cukrem żelującym. Odstawiam na noc do lodówki żeby owoce puściły sok. Agrest obieram i myję, przekładam do drugiego garnka. Dolewam do agrestu sok który wytworzył się z truskawek. Chwilę gotuję żeby agrest zrobił się miękki. Nie chciałam żeby w konfiturze były skórki od agrestu w całości dlatego je zmiksowałam następnie dodałam do truskawek. Gotowałam całość 4 minuty Przelałam konfiturę gorąca do słoików, zakręciłam i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzowałam, ale jak ktoś chce może tak zrobić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować