Konfitura truskawkowa z rabarbarem i kwiatem bzu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie wyobrażam sobie mroźnych dni bez takiego smaku wiosny i lata zamkniętego w małych słoiczkach, teraz jest właśnie taki czas by zaopatrzyć swoją spiżarkę w takie domowe pełne smaków i aromatów konfitury z truskawek z dodatkiem kwiatów czarnego bzu doprawione szczyptą cayenne.Polecam jest obłędna!

  • 45 min

Składniki:

  • 3 kg świeżych truskawek
    5 dużych łodyg rabarbaru
    2 pęczki kwiatów czarnego bzu
    2 cytryny
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    2 kg cukru żelującego 1:1
    1/2 kg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Konfitura truskawkowa z rabarbarem i kwiatem bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0bhdpft 1. Truskawki odszypułkować opłukać na sicie, umyty rabarbar pokroić w kostkę.
    Wszytko włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrami i podgrzewać do momentu zagotowania,gotować mieszając około 5 minut
  • image-1nnawl0 2. następnie dodajemy suchy, przebrany kwiat bez robaczków, nie myjemy!! aby nie strzepać pyłku, oraz wyciśnięty sok z cytryny, doprawiamy pieprzem cayenne gotujemy 3 minuty,
  • image-18pv52j 3. po czym gorącą konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków , zakręcamy natychmiast i okręcamy w gruby koc, nie pasteryzujemy.Trzymamy w kocu najlepiej całą noc.Zimne wynosimy do spiżarki.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarny bez Pieprz Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować