Konfitura truskawkowa z kwiatkami bzu

0 (0 ocen)

Na zimę trzeba zaopatrzyć się w przetwory. Teraz sezon na truskawki i kwitnie czarny bez więc jest to idealna pora na zrobienie pysznej i pachnącej konfitury.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
    1/3 szkl kwiatków z czarnego bzu(bez zielonych łodyg)
    0,5 kg cukru żelującego trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Konfitura truskawkowa z kwiatkami bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osuszyć na sicie i obrać z szypułek. Przełożyć do garnka, rozgnieść widelcem, zasypać cukrem żelującym, dodać kwiatki czarnego bzu, wymieszać i odłożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 4 minuty. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po około 2 godzinach słoiki odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Wynieść w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować