Autorski przepis na oryginalną konfiturę, bardzo smaczne połączenie jagód oraz truskawek. Konfitura jest w 100% naturalna, nie lubię dodawać tzw. żel-fixów, gdyż najlepszy sposób to pasteryzacja – żad
Konfitura truskawkowa z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, przekładamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera rozdrabniamy je na jednolity mus. Mus truskawkowy przekładamy do garnka i nastawiamy na gaz, kiedy zacznie wrzeć wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy go przez 10 minut,
2.następnie dodajemy jagód i konfiturę smażymy na wolnym ogniu kolejne 10-15 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 minut. Po ostudzeniu przechowujemy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Komentarze