Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara receptura

5 (168 ocen)

Prawdziwa konfitura wg dawnej receptury, truskawki są całe, nie rozpadają się, zachowują kolor a o smaku tylko wspomnę że jest doskonały.Robiłam ją wielokrotnie i z wielką radością, zwłaszcza zimą używałam do deserów, tortów czy też niesamowitej w smaku herbatki. Bardzo ją polecam, mogę powiedzie

Składniki:

  • 2 kg ładnych, dojrzałych, suchych truskawek
    2 kg cukru
    ok. 100 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara receptura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osączyć, każdą wziąć za ogonek i zanurzyć w spirytusie wlanym do kieliszka od wina, potem oderwać szypułkę i wrzucić do przygotowanego szerokiego garnka. Całość przesypac cukrem i zostawić na całą noc.

    Następnie wstawić na ogień, zagotować, zebrać szum i gotować jeszcze ale tylko 1 minutę, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

    Czynność krótkiego gotowania powtórzyć jeszcze 3 razy, na gorąco wlać do słoiczków, dobrze zakręcić, ułożyć do góry dnem i przykryć ręcznikiem. Pozostawić tak do ostygnięcia.

    Jest trochę przy niej pracy ale warta jest tego zachodu :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować