Konfitura truskawkowa

  • wyświetlono: 580 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Konfitura truskawkowa jest dobrym dodatkiem do herbaty.

PolskaGotuje
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- truskawki: 1 kilogram
- cukier: 1 kilogram
- woda: 0.5 szklanki
- słoiki małe: 4 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura truskawkowa

  • 1. Truskawki umyć, odszypułkować, zasypać 10 dkg. cukru i odstawić na 2 godz. Z pół szklanki wody i reszty cukru ugotować syrop. Kiedy syrop będzie gotowy, dodawać partiami truskawki. Zagotować i mieszać delikatnie poruszając garnkiem (kolistymi ruchami potrząsać garnkiem), nie mieszać łyżką, odszumować. Po ostudzeniu truskawek zagotować jeszcze raz, ostudzić. Powtarzać tę czynność, aż do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji (około 6-7 razy). Wyparzone słoiki napełniać konfiturą, szczelnie zamknąć (można pasteryzować ok. 20 min., ja nie pasteryzuję) Ilość cukru jest zależna od kwaskowatości truskawek. Robienie konfitur zajęło mi 2 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

konkurs_owocowy

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura truskawkowa z czekoladą

Dodane przez: czekoladka

Konfitura truskawkowa z czekoladą

To ulubiony dżem mojego synka:)

Konfitura i syrop truskawkowo-porzeczkowy

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Konfitura i syrop truskawkowo-porzeczkowy

Dzięki czerwonej porzeczce konfitura...

Konfitura rabarbar z truskawką

Dodane przez: Moje_male_gotowanie

Konfitura rabarbarowo truskawkowa

Pyszna, delikatna, idealna na kanapkę...

image-19yxhfs

Dodane przez: wiesiołek

Konfitura truskawkowa na spirytusie – stara...

Prawdziwa konfitura wg dawnej receptury,...

konfitura truskawkowa z kiwi

Dodane przez: PiernikowaChata

Konfitura truskawkowa z kiwi i sok truskawkowy

Mój ulubiony sposób na zamknięcie...

image-09i5rpd

Dodane przez: KuchenneFantazje

Konfitura truskawkowa z orientalną nutą

Inspirację znalazłem w internecie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE