Konfitura rabarbarowo - różana

  • wyświetlono: 525 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Cudowna, po prostu cudowna! Idealna do wypieków, naleśników, a nawet kanapek! ;)

IMG_20181227_123213_867
  • 30min

Składniki

0,5 kg rabarbaru
3 szklanki umytych
i lekko ściśniętych płatków dzikiej róży
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki domowej pektyny z jabłek

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura rabarbarowo - różana

  • 1. Słoiczki wyparzamy a zakrętki przecieramy spirytusem.

    Całą czerwoną część rabarbaru kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka, dodajemy cukier oraz wodę. Gotujemy przez dziesięć minut. Następnie dodajemy płatki róży (zbierane z dala od ruchliwych dróg) i dusimy na małym ogniu kolejne dziesięć minut.

    Konfiturę miksujemy, dodajemy sok z cytryny oraz pektynę. Doprowadzamy do wrzenia i gorącą przelewamy do słoików. Stawiamy na zakrętce.
    Po całkowitym wystygnięciu wkładamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiRabarbarwiosnadomowe_przetworyjem_kwiatydzika_róża

Komentarze

Podobne przepisy

KONFITURA Z WINOGRON

Dodane przez: Barbara Ornat

KONFITURA Z WINOGRON

PRZEPIS DOSTAŁAM OD MOJEJ MAMY-...

Konfitura truskawkowa

Dodane przez: Skotka

Konfitura truskawkowa

Pyszna konfitura, pomimo małej...

Konfitura agrestowa

Dodane przez: mariwanna

Konfitura agrestowa

gęsta, idealnie słodka, prawdziwa....

Konfitura truskawkowa

Dodane przez: Ania_L

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa: intensywnie...

Konfitura jagodowa

Dodane przez: ewaeu

Konfitura jagodowa

Pyszna, zdrowa konfitura jagodowa.

Konfitura malinowa

Dodane przez: paulinna

Konfitura malinowa (do herbaty)

Konfitura malinowa to świetny dodatek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE