0,5 kg rabarbaru
3 szklanki umytych
i lekko ściśniętych płatków dzikiej róży
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki domowej pektyny z jabłek
Sposób przygotowania przepisu:
Konfitura rabarbarowo - różana
1.
Słoiczki wyparzamy a zakrętki przecieramy spirytusem.
Całą czerwoną część rabarbaru kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka, dodajemy cukier oraz wodę. Gotujemy przez dziesięć minut. Następnie dodajemy płatki róży (zbierane z dala od ruchliwych dróg) i dusimy na małym ogniu kolejne dziesięć minut.
Konfiturę miksujemy, dodajemy sok z cytryny oraz pektynę. Doprowadzamy do wrzenia i gorącą przelewamy do słoików. Stawiamy na zakrętce.
Po całkowitym wystygnięciu wkładamy do lodówki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze