Cudowna, po prostu cudowna! Idealna do wypieków, naleśników, a nawet kanapek! ;)
30 min
Składniki:
0,5 kg rabarbaru
3 szklanki umytych
i lekko ściśniętych płatków dzikiej róży
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
sok z połowy cytryny
2 łyżki domowej pektyny z jabłek
Konfitura rabarbarowo - różana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiczki wyparzamy a zakrętki przecieramy spirytusem.
Całą czerwoną część rabarbaru kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka, dodajemy cukier oraz wodę. Gotujemy przez dziesięć minut. Następnie dodajemy płatki róży (zbierane z dala od ruchliwych dróg) i dusimy na małym ogniu kolejne dziesięć minut.
Konfiturę miksujemy, dodajemy sok z cytryny oraz pektynę. Doprowadzamy do wrzenia i gorącą przelewamy do słoików. Stawiamy na zakrętce.
Po całkowitym wystygnięciu wkładamy do lodówki.
Komentarze