Konfitura rabarbarowo - różana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cudowna, po prostu cudowna! Idealna do wypieków, naleśników, a nawet kanapek! ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg rabarbaru
    3 szklanki umytych
    i lekko ściśniętych płatków dzikiej róży
    1 szklanka wody
    1 szklanka cukru
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki domowej pektyny z jabłek

Konfitura rabarbarowo - różana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiczki wyparzamy a zakrętki przecieramy spirytusem.

    Całą czerwoną część rabarbaru kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka, dodajemy cukier oraz wodę. Gotujemy przez dziesięć minut. Następnie dodajemy płatki róży (zbierane z dala od ruchliwych dróg) i dusimy na małym ogniu kolejne dziesięć minut.

    Konfiturę miksujemy, dodajemy sok z cytryny oraz pektynę. Doprowadzamy do wrzenia i gorącą przelewamy do słoików. Stawiamy na zakrętce.
    Po całkowitym wystygnięciu wkładamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy