Konfitura-morelowo-miodowa

  • wyświetlono: 149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przetwory z moreli nadają się do dań słodkich jak i wytrawnych. Konfitura morelowa jest bardzo aromatyczna i delikatna. Przepis na konfiturę zaczerpnełam ze strony Kuchnia Lidla

danusia19671
  • 6 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

morele -1,60 kg
sok z cytryny - 4 łyżki
miód prawdziwy - 8 łyżek

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura-morelowo-miodowa

  • 1. Morele przebrać, opłukać, osączyć na sicie.
    Następnie każdą morelę wypestkować.
  • 2. Pokroić owoce na kawałki, dodać miód i sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
  • 3. Przełożyć owoce do garnka, gotować na wolnym ogniu, przez około pół godziny.
    Mieszając od czasu do czasu, aby konfitura się nie przypaliła.
  • 4. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

MoreleowocePrzetworykonfiturydżemy

Komentarze

Podobne przepisy

Konfitura truskawkowa

Dodane przez: Ania_L

Konfitura truskawkowa

Konfitura truskawkowa: intensywnie...

Konfitura jagodowa

Dodane przez: ewaeu

Konfitura jagodowa

Pyszna, zdrowa konfitura jagodowa.

Dżem morelowy

Dodane przez: joanna30

Dżem morelowy

Nie ma nic lepszego jak domowej...

Konfitura paprykowa

Dodane przez: dorota w

Paprykowa konfitura

Niezwykła konfitura, z papryki....

Dżem Morelowy Bez Żelfiksu

Dodane przez: gotowanietoproste

Dżem Morelowy Bez Żelfiksu

Przepyszny domowy dżem to jest...

Słoneczna konfitura

Dodane przez: zzewa

Słoneczna konfitura

Dlaczego nazwałam tę konfiturę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE