Konfitura do mięs ze szczypiorku i wiśni

0 (0 ocen)

  • 45 min

Poezja smaku!

  • 45 min

Składniki:

  • 1 pęczek szczypiorku (około 100 g)
    1/3 kostki margaryny (kostka 250 g)
    150 g wiśni drylowanych z kompotu
    1/2 szklanki kompotu z wiśni (płyn)
    3 - 4 łyżki cukru
    2 łyżki octu
    3 ząbki czosnku
    1/3 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu białego mielonego

Konfitura do mięs ze szczypiorku i wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kon 1. Margarynę rozpuścić, dodać posiekany szczypiorek i cukier. Smażyć 10 - 15 min.
  • kon 2. Do karmelizowanego szczypiorku wlać kompot, ocet, wsypać wiśnie. Smażyć 10 min.
  • kon 3. Do konfitury dodać posiekany czosnek i przyprawy. Całość smażyć jeszcze 10 min. Konfiturę ostudzić, przechowywać w lodówce. Serwować do mięs na zimno i pasztetów.

Porady

Konfiturę można też przełożyć do słoiczków i pasteryzować. W czasie smażenia masę należy często mieszać. Konfitura smakuje najlepiej lekko podgrzana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy