Konfitura czereśniowa na pikantnie

  • wyświetlono: 259 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo ciekawy smak - słodycz pozostawiająca lekko pikantny smak w ustach:)

tati
  • 60min

Składniki

500 g. czereśni
5 łyżek cukru
5 goździków
1 łyżeczka cynamonu
2 szczypty pieprzu
2 szczypty chilli

Sposób przygotowania przepisu:

Konfitura czereśniowa na pikantnie

  • Konfitura czereśniowa na pikantnie1. Czereśnie myjemy i pestkujemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na co najmniej pół godziny, ąby puściły sok.
  • 2. Następnie dodajemy cynamon i goździki i gotujemy na małym ogniu aż konfitura się zredukuje do odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodajemy pieprz i chilli. Wkładamy do umytych i suchych słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 minut.

Porady

Porcja podana jest na dwa słoiki, żeby można było spróbować mniejszą ilość.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcichilliCzereśniekonfitura

Komentarze

Podobne przepisy

Kompot czereśniowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kompot czereśniowy

Ze wszystkich kompotów to czereśniowy...

Pikantny sos paprykowy na zimę

Dodane przez: JOANNA 55a

Pikantny sos paprykowy na zimę

Ten przepis na sosik/keczup mam...

image-0vdtifa

Dodane przez: Habibi

Ogórki małosolne na sucho - pikantne

Ogórki kiszone/marynowane w soli...

Dżem czereśniowy

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Dżem czereśniowy

Jego smak przypomina letni czas....

Borówkowa konfitura

Dodane przez: Jaga85

Borówkowa konfitura

To idealny dodatek do deserów,...

Frużelina czereśniowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Frużelina czereśniowa

W tak małym słoiczku mieści się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE