Konfitura cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka zalać zimną wodą i od czasu jej zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Odcedzić, ponowne zalać zimną wodą i od momentu zawrzenia wody, gotować 20 minut. Pozostawić cytryny do ostygnięcia. Gdy będą zimne, wyciągnąć z nich pestki i pokroić w drobną kosteczkę lub zmiksować blenderem w celu otrzymania gładkiego musu. Przełożyć na patelnię z grubym dnem, wsypać cukier i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 60 – 70 minut. Konfitura musi być dość gęsta. Pod koniec smażenia gdy konfitura zaczyna gęstnieć, należy mieszać ją częściej aby się nie przypaliła. Gorącą przełożyć do czystych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować ok. 10 – 15 minut.
Komentarze