Konfitura cytrynowa

4.44 (147 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Idealna jako dodatek do ciast i deserów.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1kg cytryn o miękkich i cienkich skórkach
    500g cukru
Wystaw ocenę:

4.44 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka zalać zimną wodą i od czasu jej zagotowania, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut. Odcedzić, ponowne zalać zimną wodą i od momentu zawrzenia wody, gotować 20 minut. Pozostawić cytryny do ostygnięcia. Gdy będą zimne, wyciągnąć z nich pestki i pokroić w drobną kosteczkę lub zmiksować blenderem w celu otrzymania gładkiego musu. Przełożyć na patelnię z grubym dnem, wsypać cukier i smażyć mieszając od czasu do czasu przez ok. 60 – 70 minut. Konfitura musi być dość gęsta. Pod koniec smażenia gdy konfitura zaczyna gęstnieć, należy mieszać ją częściej aby się nie przypaliła. Gorącą przełożyć do czystych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować ok. 10 – 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować