Koncentrat / passatta z pomidorów na zimę

0 (0 ocen)

Pomidory w słoikach są najlepszym sposobem na zamknięcie lata pod wieczkiem. Jest to też chyba najprostszy pomysł na przetwory a jakże niezastąpiony w kuchni! Do zup, sosów, zapiekanek, mięs i czego tylko dusza zapragnie, są niezastąpione.

Składniki:

  • 4 kg dojrzałych pomidorów
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Koncentrat / passatta z pomidorów na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, obrać ( lub sparzyć i obrać ).
    Gotować około godziny, aż się rozpadną i odparują o minimum 1/3.
    Dodać sól i kwasek.
    Gorące pomidory pakować do czystych wyparzonych słoików, zakręcać i odstawiać do góry dnem.

Porady

Można je oczywiście przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.

Komentarze

Podobne przepisy