Kompot żurawinowo - jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i zdrowy kompot z żurawiną, która wzmacnia odporność, zapobiega rozwojowi infekcji, świetnie wpływa na pracę nerek, posiada sporą dawkę błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, miedzi oraz wapnia. Smaku dodają słodkie jabłka, nuta cynamonu oraz goździków. Kompot podawany na ciepło delikatnie rozgrzewa, a w wersji schłodzonej orzeźwia i cudownie gasi pragnienie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 litra wody
    - 300 g świeżej żurawiny
    - 3 jabłka
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1/4 łyżeczki cynamonu
    - 3 goździki
    - 2 łyżki cukru brązowego lub erytrolu (w wersji light)
    - 2 łyżki miodu malinowego

Kompot żurawinowo - jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i żurawinę dokładnie myjemy. Jabłka dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce wrzucamy do gotującej się wody wraz z cynamonem, goździkami oraz sokiem cytrynowym i gotujemy przez około 30 minut, aż owoce dobrze zmiękną. Kompot dosładzamy brązowym cukrem lub jego bezkaloryczną wersją i przecedzamy przez sito o drobnych oczkach. Aby miód nie stracił swoich właściwości zdrowotnych, dodajemy go dopiero, gdy kompot ostygnie (temperatura około 35 stopni C). Życzę smacznego! :)

    * Kompot możemy posłodzić samym miodem lub tylko cukrem. Możemy użyć także słodziła w wersji light - erytrolu, ksylitolu lub stewii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy