Kompot z wiśni z dodatkiem jabłek

0 (0 ocen)

Przepysznie owocowy kompot. Najlepiej smakował na drugi dzień, schłodzony, podany z kostkami lodu. ale i na ciepło do obiadu można podać :) jesienią i zimą można użyć mrożonych wiśni!

Składniki:



  • 1 kg wiśni
    5-6 jabłek
    2 łyżki cukru waniliowego

Kompot z wiśni z dodatkiem jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wiśnie przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Nie drylować.

    Jabłka wyszorować, przekroić na 4 i wykroić gniazda nasienne. Nie obierać. Dodać do wiśni, zalać wodą, dodać 2 łyżki cukru waniliowego, zagotować.

    Zestawić z ognia i zostawić do ostygnięcia.
    Następnie wstawić do lodówki na całą noc. Podawać na zimno z kostkami lodu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy