Kompot z wiśni na zimę

5 (186 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Co roku robię spore zapasy na zimę z owoców by zimą móc cieszyć się ich smakiem, wiśnie to moje ulubione owoce. Kompot z wiśni to niezastąpiony dodatek do obiadu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg wiśni
    3 łyżki cukru na 330 ml
    woda przegotowana gorąca
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Kompot z wiśni na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiśnie 1. Wiśnie myjemy a następnie drylujemy, układamy w czystych słoikach do 3/4 wysokości. Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do każdego słoiczka po równo. Uzupełniamy każdy słoik gorącą wodą, słoiczki szczelnie zakręcamy.
  • 2. Pasteryzujemy 5 minut od zagotowania wody, po wystygnięciu wynosimy w chłodne miejsce.

Porady

Wiśnie możemy tak że dać z pestkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować