Kompot z wiśni

0 (0 ocen)

  • 1 min

Cóż by to była za spiżarnia domowa bez kompotów!, a wiśniowy ulubiony, bo można dodatkowy wyjadać wiśnie:). Obieram je prosto z drzewa, myje słoje, pasteryzuje i cały czas ich przybywa, stygną i czekają, aż je przeniosę z kuchni do spiżarni.

  • 1 min

Składniki:


  • Składniki:

    wiśnie
    cukier
    woda

Kompot z wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wiśnie dokładnie opłukać, osuszyć na durszlaku.
    2. Przygotować litrowe słoje, wyparzyć, a nakrętki kupić nowe co roku.
    3. W dużym garnku zagotować wodę i odstawić do przestudzenia.
    4. Do każdego słoja dajemy 3/4 wysokości wiśni i zasypujemy 6- cioma pełnymi łyżkami stołowymi cukru. Zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i lekko potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił. Pasteryzujemy przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy