Kompot z wiśni

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kompot z wiśni na zimę.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wiśnie 1,5 kg
    cukier 4 łyżki
    woda przegotowana 600 ml

Kompot z wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie do kompotu wybieramy zdrowe i dojrzałe. Myjemy, obrywamy końcówki. Wymyte oczyszczone owoce wkładamy do 2 litrowego, wyparzonego słoja. Ja włożyłam wiśnie razem z pestkami. Zalewamy zrobionym z cukru i wody syropem, owoce powinny być całkowicie zalane syropem. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w 90 stopniach Celsjusza 15 minut. Po wyjęciu słoika z wody sprawdzamy zamknięcie słoika. Studzimy i ostudzony słój wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy