Kompot z suszu

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjny napój świąteczny.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pszenica: 1 szklanka
    - mak: 1 szklanka
    - miód: 0.5 szklanki
    - orzechy laskowe (posiekane): 0.5 szklanki
    - rodzynki (posiekane): 0.5 szklanki
    - płatki migdałowe: 0.5 łyżki

Kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce opłucz, zalej letnią przegotowaną
    wodą i odstaw na około trzy godziny. Po tym czasie dodaj cukier i przyprawy.
    Pomarańczę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, sparz i zetnij cienko
    skórkę i wrzuć ją do kompotu. Gotuj go około 20 minut na małym
    ogniu, aż owoce będą miękkie. Po ugotowaniu dopraw sokiem z cytryny
    i jeśli trzeba miodem. Przed podaniem udekoruj anyżkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy