Kompot z suszonych jabłek z pomarańczą

4.33 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kompot z suszu kojarzy nam się przeważnie z Wigilią. Jednak taki kompot z suszonych jabłek może być także rozkoszą dla podniebienia w chłodniejszy wiosenny dzień. Smak jest fantastyczny, zapach cudowny.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • około 250 g suszonych jabłek
    jabłko
    pomarańcza
    1/2 cytryny
    gwiazdka anyżku
    kilka goździków
    łyżeczka cynamonu
    cukier
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Kompot z suszonych jabłek z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne.
    Pomarańczę i cytrynę dokładnie wyszorować. Pokroić w plastry.
    Suszone jabłka dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka i nalać ok 4 l wody. Doprowadzić do zagotowania. Dodać pokrojone jabłko, pomarańczę w plastrach i plasterki połowy cytryny. Dodać cynamon, goździki, anyżek. Gotować na wolnym ogniu ok 30 minut.
    Na koniec dodać cukier do smaku. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować