Kompot z suszu kojarzy nam się przeważnie z Wigilią. Jednak taki kompot z suszonych jabłek może być także rozkoszą dla podniebienia w chłodniejszy wiosenny dzień. Smak jest fantastyczny, zapach cudowny.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
około 250 g suszonych jabłek
jabłko
pomarańcza
1/2 cytryny
gwiazdka anyżku
kilka goździków
łyżeczka cynamonu
cukier
Kompot z suszonych jabłek z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne.
Pomarańczę i cytrynę dokładnie wyszorować. Pokroić w plastry.
Suszone jabłka dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka i nalać ok 4 l wody. Doprowadzić do zagotowania. Dodać pokrojone jabłko, pomarańczę w plastrach i plasterki połowy cytryny. Dodać cynamon, goździki, anyżek. Gotować na wolnym ogniu ok 30 minut.
Na koniec dodać cukier do smaku. Smacznego.
Komentarze