Kompot z rabarbaru z miętą i limonką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gasi pragnienie, orzeźwia i smakuje wybornie. Jeden z moich smaków dzieciństwa.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
    1 1/2 litra przefiltrowanej wody
    3 łyżki cukru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    1 łyżka soku z limonki
    kilka listków świeżej mięty
    kostki lodu (do podania)

Kompot z rabarbaru z miętą i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, dodać posiekane listki mięty i sok z limonki. Podgrzewać na wolnym ogniu przez około 3 minut, cały czas mieszając. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 15-20 minut. Gotowy kompot przecedzić przez sitko i pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce, dodać kostki lodu, świeżą miętę i plasterki limonki.

Porady

Limonkę można zastąpić cytryną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy