Kompot z rabarbaru i aronii

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonale gasi pragnienie, jest smaczny i wiemy, z czego został zrobiony. Nie dorówna mu żaden kupny sok z kartonu. Aronię dodaję dla jej walorów odżywczych i pięknego koloru, nie wpływa na jego smak.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rabarbar: 1 kilogram
    - aronia (mrożona): 2 łyżki
    - cynamon (kora): 2 sztuki
    - goździki: 2 sztuki
    - woda: 3 litry
    - cukier: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Napoje

Kompot z rabarbaru i aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotowuję wodę, a gdy zacznie wrzeć dodaję cynamon i goździki i aronię. Gotuję 5 minut.
  • 2. Rabarbar dokładnie myję i nieobierany kroję na małe kawałki. Dodaję do garnka z przyprawami i aronią, gotuję jeszcze kolejne 5 minut. Odstawiam w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, aby ostygł i nabrał mocnego smaku.
  • 3. Następnie kompot cedzę przez gęste sitko. Pół litra przecedzonego kompotu lekko podgrzewam, dodaję cukier, mieszam do rozpuszczenia się cukru i łączę z pozostałym.
  • 4. Podaję mocno schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować