Kompot z rabarbaru

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na śląskich wioskach, rabarbar rośnie prawie w każdym ogródku, toteż latem przygotowuje się na jego bazie pyszny, aromatyczny, orzeźwiający kompot:)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rabarbar: 500 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - woda: 8 szklanek
    - goździki: 3 sztuki
    - cynamon: 1 szczypta
    - sok z cytryny: 1 łyżka

Kompot z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę z goździkami i cynamonem. Do wrzątku wrzucić pokrojony rabarbar i gotować około 20 minut na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i posłodzić do smaku.
    Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito, przelać do dzbanka i odstawić do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy