Kompot z rabarbaru

0 (0 ocen)

W polskiej kuchni najbardziej znanym przetworem owocowym są właśnie kompoty.Kiedyś bardzo popularne,ostatnio trochę zapomniane...Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego.W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż kompot.

Składniki:

  • 600 g rabarbaru
    około 8 łyżek cukru
    woda
    listki mięty
    kostki lodu

Kompot z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy w 1 cm kawałki.Zalewamy wodą tak,aby dobrze przykryć rabarbar.Dodajemy cukier i gotujemy do momentu,aż rabarbar będzie miękki.Jeśli zachodzi taka potrzeba dosładzamy i uzupełniamy wodą.Tak przygotowany kompot należy schłodzić w lodówce.Po schłodzeniu dobrze jest do kompotu wrzucić parę listków świeżej mięty,co zdecydowanie podkreśli smak.Podajemy dobrze schłodzony,najlepiej z kostkami lodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy