Kompot z moreli

4.47 (176 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kompot z moreli na zimę.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • morele 1 kg
    cukier 20 dag
    woda przegotowana 600 ml
Wystaw ocenę:

4.47 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kompot

Kompot z moreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele do kompotu wybieramy dojrzałe i twarde. Myjemy, obrywamy końcówki. Wymyte oczyszczone morele układamy do 2 litrowego, wyparzonego słoja. Ja włożyłam morele razem z pestkami. Ułożone morele zalewamy zrobionym z cukru i wody syropem, morele powinny być całkowicie zalane syropem. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w 90 stopniach Celsjusza 15 minut. Po wyjęciu słoika z wody sprawdzamy zamknięcie słoika. Studzimy i ostudzony słój wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować