Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mirabelki kojarzą mi się z dzieciństwem. Rosły koło naszego domu a babcia przygotowywała z nich pyszny kompot. Wzbogaciłam jego smak cynamonem i anyżem, których aromat świetnie się komponuje z kwaskowatym smakiem mirabelek. Pyszny i orzeźwiający. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 1,4kg mirabelek
    laska cynamonu
    1-2 anyże gwieździste
    2l wody
    cukier do smaku

Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem 1. Owoce myjemy i wkładamy do dużego garnka. Dolewamy wody oraz dodajemy anyż i laskę cynamonu.
  • Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem 2. Gotujemy na małym ogniu aż owoce zaczną gubić skórkę a ich smak przejdzie do kompotu. Dosładzamy wg gustu cukrem.
  • Kompot z mirabelek z cynamonem i anyżem 3. Wg. uznania możemy podawać z owocami lub je odcedzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy