Kompot z kiwi z dodatkiem jabłek

5 (155 ocen)

  • 30 min

Jest przepyszny gdy jest ciepły,ale na zimno też dobrze smakuje:)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże kiwi
    2 średniej wielkości jabłka (najlepiej z czerwoną skórką)
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy (16 g)
    1,5 litra zimnej wody
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Kompot z kiwi z dodatkiem jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. błka umyć porządnie, osuszyć ale nie obierać. Przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi obrać ze skórki i także pokroić. Najlepiej w średniej wielkości kostkę. Przełożyć owoce do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać owoce z cukrami. Przykryć miskę i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie owoce przełożyć do garnka a do miski wlać szklankę zimnej wody i dokładnie wymieszać aby soki i cukier połączyły się z wodą i wlać do garnka z owocami. Uzupełnić 1,5 litrem wody i wstawić na ogień. Gotować do momentu,aż owoce będą miękkie. Zdjąć z ognia i dać napojowi odpocząć z 5 minut. Przelać do dzbanka, dla dekoracji wrzucić kilka owoców kiwi i jabłek i podawać. Polecam i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować