kompot z jabłek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Tradycyjny kompot z jabłek zebranych własnoręcznie w ogródku smakuje jak żaden inny napój. W upalne dni doskonale gasi pragnienie i, nie da się ukryć, jest zdrowszy niż sklepowe "gotowce". Dodatkowo bardzo przyjemnie kojarzy się z dzieciństwem i wakacyjną swobodą :-)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    1 litr wody
    2-3 łyżki cukru

Kompot z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyłam, pokroiłam w cząstki, wykroiłam gniazda nasienne (skórkę zostawiłam). Owoce zalałam wodą, dodałam cukier i zagotowałam. Gotowałam na wolnym ogniu około 20 minut. Kompot przelałam przez sitko, podałam mocno schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy