Kompot z dyni

5 (146 ocen)

  • 20 min

Nasza koleżanka Marta powiedziała, że uwielbia kompot z dyni. Postanowiłam spróbować jak smakuje. Kompot jest pyszny, będzie często gościł na moim stole.

  • 20 min

Składniki:

  • 300 g dyni Hokkaido
    kawałek kory cynamonu
    4 goździki
    3 gałązki mięty
    kilka listków stewii lub łyżeczka miodu
    1/2 pomarańczy
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Kompot

Kompot z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i razem ze skórką kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z 1.5 litra wody, dodajemy cynamon i goździki. Gotujemy 7-10 minut.
  • 2. Następnie do gotującego się kompotu dodajemy miętę i stewię, gotujemy jeszcze 5 minut.
  • kompot z dyni - dodatki 3. Po lekkim przestudzeniu dodajemy po kilka plasterków umytej pomarańczy i cytryny. Jeżeli nie mamy stewii to teraz dodajemy również miód. Z reszty cytryny wyciskamy sok i według uznania dodajemy do kompotu.
  • 4. Kompot z dyni podajemy z plasterkiem pomarańczy i z miętą, dobrze schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować