Nasza koleżanka Marta powiedziała, że uwielbia kompot z dyni. Postanowiłam spróbować jak smakuje. Kompot jest pyszny, będzie często gościł na moim stole.
20 min
Składniki:
300 g dyni Hokkaido
kawałek kory cynamonu
4 goździki
3 gałązki mięty
kilka listków stewii lub łyżeczka miodu
1/2 pomarańczy
1 cytryna
1.Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i razem ze skórką kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka z 1.5 litra wody, dodajemy cynamon i goździki. Gotujemy 7-10 minut.
2.Następnie do gotującego się kompotu dodajemy miętę i stewię, gotujemy jeszcze 5 minut.
3.Po lekkim przestudzeniu dodajemy po kilka plasterków umytej pomarańczy i cytryny. Jeżeli nie mamy stewii to teraz dodajemy również miód. Z reszty cytryny wyciskamy sok i według uznania dodajemy do kompotu.
4.Kompot z dyni podajemy z plasterkiem pomarańczy i z miętą, dobrze schłodzony.
Komentarze