Kompot z czereśni dla dorosłych

  • wyświetlono: 981 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dzięki spirytusowi czereśnie nie tracą swojego koloru. Grenadyna wzbogaca smak i potęguje czerwień kompotu.

DSC_1166
  • 60min

Składniki

czereśnie
1 łyżka grenadyny (na słoik 500 ml)
2 łyżki spirytusu (na słoik 500 ml)
1 łyżka cukru (na słoik 500 ml)

Sposób przygotowania przepisu:

Kompot z czereśni dla dorosłych

  • 1. Czereśnie myjemy i przekładamy do słoików. My zazwyczaj układamy owoce do ¾ wysokości słoika. Do każdego słoika (u nas 500 ml, przy większym automatycznie zwiększamy proporcje) wlewamy 1 łyżkę grenadyny i 2 łyżki spirytusu, zasypujemy cukrem. Całość zalewamy gorącą wodą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiPrzetworyprzetwory z owoców

Komentarze

Podobne przepisy

image-0nxagn8

Dodane przez: Di bloguje

Dżem z czereśni

Chyba każdy przyzna mi rację, jak...

Dżem z czereśni z szampanem

Dodane przez: alaaa

Dżem z czereśni z szampanem

Dżem na zimę z czereśni. Trochę...

dżem z czereśni

Dodane przez: marta625

Dżem z czereśni

Domowy dżem w słoiki

Kompot z wiśni na zimę

Dodane przez: bogusia82

Kompot z wiśni na zimę

Prosty i szybki kompot z wiśni...

image-1a6sfnb

Dodane przez: ewuska2016

Dżem z czereśni

Domowy najlepszy

kompot z jabłek

Dodane przez: Kamala

Kompot z jabłek papierówek

Dostałam od Cioci dużo jabłek typu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE