Kompot z czereśni babci Heleny

  • wyświetlono: 724 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis otrzymałam od mojej babci Heleny.Takim wspaniałym kompotem raczyła nas podczas wakacji.Do dziś pamietam jego wyborny smak. Nie jest zbyt słodki.

Neblina36
  • 4 porcje
  • Łatwy

Składniki

- czreśnie: 1.5 kilograma
- cukier biały kryształ: 150 gramów
- woda: 1 litr

Sposób przygotowania przepisu:

Kompot z czereśni babci Heleny

  • 1. Czereśnie umyć,usunąć ogonki.Owoce ponakłuwać igłą (zapobiegając w ten sposób ich pękaniu).
  • 2. Tak przygotowane czereśnie włożyć do czystych,wyparzonych słoików.Zagotować syrop z wody i cukru,zalać nim owoce.Słoiki szczelnie zamknąć.Pasteryzować 30 minut w temperaturze 85-90 stopni C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latokuchnia polskakonkurs_owocowyczreśniecukier biały kryształ

Komentarze

Podobne przepisy

Kompot wiśniowy z rumiankiem

Dodane przez: justi2401

Kompot wiśniowy z rumiankiem

Latem, gdy w ogródku dojrzewają...

Kompot z suszu

Dodane przez: PolskaGotuje

Kompot z suszonych jabłek

kompot popularnie zwany kwaskiem....

kompot z gruszek

Dodane przez: eluchap

Kompot z gruszek

Kompot z gruszek

 Wigilijny kompot z suszu

Dodane przez: mariwanna

Wigilijny kompot z suszu

Wśród 12 dań na wigilijnym stole...

Kompot rabarbarowy z winogronami

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Kompot rabarbarowy z winogronami

Korzystam z rabarbaru na różne...

Kompot z czerwonych porzeczek

Dodane przez: joanna30

Kompot z czerwonych porzeczek

Pyszny i orzeźwiający kompot z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE