Kompot z czarnej porzeczki

5 (143 ocen)

Domowy kompot z czarnej porzeczki z dodatkiem śliwki. Pyszny, lekko kwaśny - idealnie smakuje schłodzony

Składniki:

  • 500 g owoców czarnej porzeczki
    3 większe śliwki
    80 g cukru białego
    3 litry zimnej wody
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Kompot z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce czarnej porzeczki obrywamy z gałązek.
  • 2. Porzeczki dobrze płukamy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy
  • 3. Śliwki myjemy, osuszamy. przekrawamy na pół i pozbywamy się pestki
  • 4. Do garnka wrzucamy owoce porzeczki oraz śliwki. Dodajemy cukier i całość zalewamy 3 litrami zimnej wody
  • 5. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
  • 6. Kompot studzimy i przecedzamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować