Kompot z begonii

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wdzięczne kwiaty w pełni zbiorów. Dziś proponuję kompot, dobry na ciepło i zimno z kostkami lodu. Proponuję trochę kwiatów zamrozić i cieszyć się takim kompotem w zimowe dni.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20-25 kwiatów begonii stale kwitnącej + do dekoracji
    1 l wody
    sok z cytryny
    cukier lub miód
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kompot

Kompot z begonii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty zbieramy o rano i tylko te w pełnym rozkwicie.
    Opłukane kwiaty zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
    Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem lub miodem.
    Soku tyko kilka kropel, ponieważ begonia sama w sobie jest kwaskowa.
    Dekorujemy świeżymi kwiatami, które też oczywiście zjadamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować