Kompot winogronowy z miodem i anyżem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 4 osób

Kompoty są najcenniejszymi przetworami pod względem spożywczym, gdyż użyte owoce nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej i nie tracą witamin. Ten z winogron dodatkowo wzbogaciłam nutą anyżu i cynamonu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg białych winogron
    gwiazdki anyżu (tyle ile będzie słoiczków kompotu)

    Zalewa:
    1 l wody
    30 dkg cukru
    10 dkg płynnego miodu
    1 małe opakowanie cukru waniliowego
    1 laska cynamonu

Kompot winogronowy z miodem i anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, przebrać z nadpsutych i włożyć do 2/3 wysokości słoika. Do każdego słoiczka dać po jednej gwiazdce anyżu.
    Z podanych składników gotujemy zalewę, a następnie usuwamy laskę cynamonu i zalewamy owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy "na mokro" 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy