Kompoty są najcenniejszymi przetworami pod względem spożywczym, gdyż użyte owoce nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej i nie tracą witamin. Ten z winogron dodatkowo wzbogaciłam nutą anyżu i cynamonu.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 kg białych winogron
gwiazdki anyżu (tyle ile będzie słoiczków kompotu)
Zalewa:
1 l wody
30 dkg cukru
10 dkg płynnego miodu
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1 laska cynamonu
Kompot winogronowy z miodem i anyżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć, przebrać z nadpsutych i włożyć do 2/3 wysokości słoika. Do każdego słoiczka dać po jednej gwiazdce anyżu.
Z podanych składników gotujemy zalewę, a następnie usuwamy laskę cynamonu i zalewamy owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy "na mokro" 10 minut.
Komentarze