KOMPOT TRUSKAWKOWY Z RABARBAREM I MIĘTĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mocno owocowy z orzeźwiającą nutą mięty - idealnie gasi pragnienie w upalne dni!

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg truskawek
    5 łodyg rabarbaru
    pęczek świeżej mięty
    2 litry wody
    3-4 łyżki miodu

Kompot truskawkowy z rabarbarem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy wodę.
    Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gałązki mięty myjemy i osuszamy.
    Do gotujące się wody wrzucamy truskawki, rabarbar oraz miętę (całe gałązki). Doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3-5 min. Garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia, do temp. około 40 stopni. Następnie dodajemy miód i mieszamy, aż się rozpuści. Kompot przecedzamy przez sitko i chłodzimy.

Komentarze

Podobne przepisy