Kompot śliwkowo jabłkowy

0 (0 ocen)

Zimny kompot śliwkowo jabłkowy to jest to.

Składniki:

  • 2 kg żółtych śliwek
    1 kg papierówek
    1 galaretka truskawkowa
    cukier do smaku
    sok z 1/2 cytryny
    4 l wody

Kompot śliwkowo jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki i jabłka umyć.
    Z papierówek za pomocą specjalnego nożyka wyciąć gniazda nasienne.
    Do dużego garnka wrzucić przygotowane owoce, zalać zimną wodą.
    Od momentu zagotowania się wody kompot gotować na mniejszym ogniu około 10 minut.
    Można krócej, ale ja wolę jak owoce się rozpadną.
  • 2. Na koniec wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać, po czym wlać sok z cytryny, dodać jeszcze do smaku cukier i ponownie wymieszać.
    Kompot można spożywać ciepły lub schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy