Kompot porzeczkowo-truskawkowo-śliwkowy

0 (0 ocen)

Polecam pyszny i orzeźwiający kompocik owocowy w którym dominuje czarna porzeczka.

Składniki:

  • 500 g czarnych porzeczek
    400 g truskawek(użyłam mrożonych)
    300 g śliwek
    1 szklanka cukru
    2,5 litra wody

Kompot porzeczkowo-truskawkowo-śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki dokładnie oczyścić i wypłukać. Śliwki wypestkować. Do garnka włożyć przygotowane owoce, dodać mrożone truskawki, cukier i wlać wodę. Wszystko zagotować i gotować ok 5 minut. Następnie przecedzić przez gęste sito. Otrzymamy mocny koncentrat owocowy, który trzeba rozcieńczyć wodą i dosłodzić wedle uznania do smaku. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy