Kompot owocowo-miętowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Nie ma nic lepszego na ugaszenie pragnienia jak zimny owocowy kompot z dodatkiem mięty. W moim domu latem jest to obowiązkowy napój. Idę do ogrodu,zrywam owoce i zawsze gotuję duży garnek,chłodzę i szybko znika,wtedy gotuję następny.

  • 30 min

Składniki:

  • czerwone i czarne porzeczki
    biały i czerwony agrest
    rabarbar
    świeża mięta
    cukier (różnie, zależy jak kwaśne i jakie mamy owoce)
    woda

Kompot owocowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kompot w trakcie gotowania 1. Proporcje owoców nie są określone. Idę do ogrodu, zrywam jak to mówią wszystkiego na oko.Owoce myję i oczyszczam z szypułek,wsypuję do dużego garnka,wlewam wodę tak do 3/4 wysokości,podgrzewam i wsypuję cukier i dodaję garść świeżej mięty.Kompot doprowadzam do wrzenia i gotuję przez 5 minut, potem szybko schładzam wstawiając garnek do zimnej wody.Zimny kompot przechowuję w lodówce.

Porady

Skład owoców może być różny w zależności od tego jakie owoce posiadamy,ale im więcej owoców tym lepszy kompot. Do owoców zawsze warto dodać garść świeżej mięty,kompot będzie miał pyszny orzeźwiający smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy