Kompot na zimę ze śliwek i aronii

5 (159 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Nie przecierałam owoców, a i tak kompot jest bardzo gęsty, można go rozcieńczyć podobnie jak sok przegotowaną lub mineralną wodą.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • śliwki - 1,5 kg
    aronia - 200 g
    cynamon - 2 łyżeczki
    woda - 3 litry
    cukier - 1 szk.
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kompot na zimę ze śliwek i aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kompot na zimę ze śliwek i aronii 1. Umyte i pozbawione pestek śliwki przekładam do dużego garnka. Dodaję aronię, wlewam wodę i pod przykryciem doprowadzam do wrzenia. Dodaję mielony cynamon i gotuję, aż owoce się rozgotują. Garnek zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
  • Kompot na zimę ze śliwek i aronii 2. Następnego dnia kompot przecedzam na dość gęstym sitku. Jeśli ktoś lubi bardziej zawiesiste kompoty, to owoce można przetrzeć przez sito. Do małego rondelka wlewam 3 szklanki przecedzonego kompotu, dodaję cukier, mieszam i zagotowuję. Gdy cukier się rozpuści zawartość rondelka łączę z pozostałym kompotem. Mieszam i rozlewam do butelek lub słoików. Zakręcam i pasteryzuję w garnku z wodą 5 minut. Zostawiam w garnku pod przykryciem do ostygnięcia, a następnie przenoszę do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować