Kompot marchewkowy z pomarańczą

4.99 (191 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny kompot warzywno - owocowy. Kombinacja warzyw i owoców dała ciekawy smak. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr wody
    2 pomarańcze
    3 marchewki
    0,5 szklanki cukru
    4 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki z czubkiem cukru trzcinowego
    woda - do gotowania pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.99 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Sok

Kompot marchewkowy z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kompot marchewkowy z pomarańczą 1. Zagotowujemy wodę i sparzamy obie pomarańcze. Do dwóch garnków wlewamy po pół litra wody, zagotowujemy. W międzyczasie marchew obieramy i myjemy, kroimy w cienkie półplasterki. Pokrojoną marchewkę wkładamy do gotującej się wody i dodajemy cukier, gotujemy do miękkości. Pomarańcze wyjmujemy z wody. Jedną kroimy na części i wkładamy do drugiego garnka, gotujemy.
    Na patelnię wsypujemy cukier i robimy karmel. Pomarańczę kroimy w plasterki i wkładamy na rozpuszczony karmel, smażymy z każdej strony aż się skarmelizują, przekładamy na talerzyk.
    Ugotowaną pomarańcze z płynem przelewamy na cedzak i odsączamy. Płyn przelewamy do garnka z ugotowaną marchewką i następnie przelewamy na patelnię z karmelem, mieszamy. Gdy karmel się rozpuści przelewamy z powrotem do garnka i wlewamy sok cytrynowy, mieszamy. Kompot przelewamy do szklanek i wkładamy plasterki pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Marchewka Pomarańcze Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować