Kompot klonowo truskawkowy

0 (0 ocen)

Domowy kompot w sezonie ze świeżych owoców a poza nim z zamrożonych jest smaczniejszy i zdrowszy, szczególnie że dzieci przepadają za napojami pełnymi koloru.

Składniki:



  • 0,5 kg truskawek
    1l wody filtrowanej
    syrop klonowy bio do smaku
    kilka listków świeżej melisy
    łyżeczka lnu

Kompot klonowo truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy pod bieżąca wodą (nie namaczamy bo bardzo chłoną wodę) i odszypułkowujemy, kroimy na połówki i wrzucamy do garnka. Mrożone owoce wrzucamy do garnka bez bez odmrażania. Do truskawek wrzucamy siemię lniane całe, zalewamy przefiltrowaną najlepiej wodą, dorzucamy kilka zielonych listków melisy oberwanych z roślinki doniczkowej i gotujemy wszystko 5 minut od momentu wrzenia. Kompot odstawiamy do wystygnięcia i naciągnięcia smaków. Lekko ciepły napój dosładzamy do smaku syropem klonowym.

Komentarze

Podobne przepisy