Domowy kompot w sezonie ze świeżych owoców a poza nim z zamrożonych jest smaczniejszy i zdrowszy, szczególnie że dzieci przepadają za napojami pełnymi koloru.
Składniki:
0,5 kg truskawek
1l wody filtrowanej
syrop klonowy bio do smaku
kilka listków świeżej melisy
łyżeczka lnu
Kompot klonowo truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy pod bieżąca wodą (nie namaczamy bo bardzo chłoną wodę) i odszypułkowujemy, kroimy na połówki i wrzucamy do garnka. Mrożone owoce wrzucamy do garnka bez bez odmrażania. Do truskawek wrzucamy siemię lniane całe, zalewamy przefiltrowaną najlepiej wodą, dorzucamy kilka zielonych listków melisy oberwanych z roślinki doniczkowej i gotujemy wszystko 5 minut od momentu wrzenia. Kompot odstawiamy do wystygnięcia i naciągnięcia smaków. Lekko ciepły napój dosładzamy do smaku syropem klonowym.
Komentarze