Kompot czereśniowy 1930

5 (189 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis z książki z przepisami z dawnych lat. Czereśnie w kompocie jak kandyzowane.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg czereśni
    1 kg cukru
    1/2 l wody
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kompot

Kompot czereśniowy 1930 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kompot czereśniowy 1930 1. Zagotowałem cukier z wodą, dodałem sok cytrynowy, wsypałem przebrane, umyte i osuszone czereśnie. Zagotowałem, przeniosłem w zimne miejsce. Następnego dnia czereśnie wylałem na sito, zagotowałem sok i do gotującego włożyłem czereśnie, ponownie przeniosłem w zimne miejsce. Gdy wystygły, ponakładałem je w słoje, pozalewałem sokiem, uszczelniłem, gotowałem w słojach 30 minut. Po wystygnięciu wyjąłem. Przechowujemy w suchym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować