Kompot czereśniowy

  • wyświetlono: 858 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Smaczny kompot na zimę.

WP_20160729_20_17_41_Pro
  • 60min

Składniki

czereśnie
cukier
ciepła woda

Sposób przygotowania przepisu:

Kompot czereśniowy

  • Zasypane czereśnie1. Czereśnie umyć.Wkładać do umytych słoików.Zasypać 4 czubatymi łyżkami cukru(można wsypać więcej jeśli czereśnie są mniej słodkie)
  • Zalane słoiki2. Słoiki zalać ciepłą wodą.Zakręcić i chwilę potrząsnąć by cukier się rozpuścił.
  • Pasteryzacja
3. Zakręcone słoiki wstawić do dużego garnka wlać wodę do połowy wysokości słoika i zagotować.Pasteryzować(gotować) 30 minut od momentu zagotowania wody.
  • Gotowy kompot po pasteryzacji.4. Wyjąć ciepłe słoiki i postawić do góry dnem.Zostawic do ostygnięcia.

Porady

Gotowe kompoty stawiam do góry dnem bo dzięki temu mam możliwość wyeliminowania nieszczelnego sloika,ale jeśli postawicie go normalnie to w niezamkniętym słoiku czereśnie opadną na dno.Taki słoik najlepiej zużyć w najbliższym czasie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylazimaPrzetworyCzereśniekompotkompot na zimę

Komentarze

Podobne przepisy

Kompot z gruszek

Dodane przez: AnetaJ

Kompot z gruszek

Gruszki wykorzystane do przygotowania...

Kompot brzoskwiniowy

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Kompot brzoskwiniowy

Szybki sposób na zatrzymanie lata...

Dżem czereśniowy

Dodane przez: zzewa

Dżem czereśniowy

pyszny domowy dżemik

Kompot z winogron ogrodowych

Dodane przez: Marcia66

Kompot z winogron ogrodowych

Winogrona są korzystne dla zdrowia....

Kompot z wiśni

Dodane przez: kamilab

Kompot z wiśni

Smaczny kompot na zimę.

Konfitura czereśniowa

Dodane przez: KejtKejt

Konfitura czereśniowa

Lato zamknięte w słoiku.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE