Kompot brzoskwiniowy

4.5 (154 ocen)

Szybki sposób na zatrzymanie lata w słoiku. Brzoskwinie z kompotu przydają się w zimie do ciasta :)

Składniki:

  • brzoskwinie - dowolna ilość
    woda
    cukier (ok. 6 łyżek na litr wody)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kompot

Kompot brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie dzielimy na połówki, obieramy i pozbawiamy pestek. Wypełniamy nimi wyparzone słoiki do ponad połowy wysokości.
  • 2. Zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej cukier - dokładnie mieszamy i próbujemy, ilość cukru podaną w przepisie można modyfikować według uznania. Wrzątkiem zalewamy brzoskwinie w słoikach i szczelnie zakręcamy.
  • 3. Słoiki z kompotem umieszczamy w garnku wyłożonym gazetą i zalewamy wodą tak, by całkowicie je pokryła. Pasteryzujemy 15 - 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować