Komosa ryżowa ze słodkim chilli

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Quinoa, czyli komosa ryżowa jest znana od ponad 5000 lat. Znaleziona była w regionie Góry Andyjskiej i spożywana przez Indian Ameryki Południowej. Jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - komosa ryżowa (quinoa) (już ugotowanej komosy): 180 gramów
    - sos chili słodki: 50 mililitrów
    - pestki dynii: 50 gramów
    - cebulka dymka ze szczypiorkiem: 2 sztuki
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - papryka czerwona (duża): 1 sztuka
    - marchewka (średnia): 1 sztuka
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - kolorowy pieprz: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia (u mnie Omega3): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos chili

Komosa ryżowa ze słodkim chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć. Cebulę pokroić na paseczki, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodać, w dowolny sposób pokrojoną paprykę oraz marchew, pokrojoną na talarki. Smażyć na średnim ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec dodać sól, sos, oraz pokrojone w krążki dymki.
    Lekko podsmażyć pestki dyni i dodać do komosy, wymieszać. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Podawać jako danie główne lub przekąskę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Komosa ryżowa (quinoa)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować