Komosa ryżowa z owocami morza na ostro

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubicie komosę ryżowa? Quinoa świetnie nadaję się do dań na słodko, ale ja wolę wersję pikantną, z dodatkiem papryki cayenne :) Dziś prosty przepis na szybką i pyszną potrawkę z moim ulubionymi owocami morza, spróbujcie :)

  • 30 min

Składniki:

  • 200g komosy ryżowej, 250g mieszanki owoców morza +14 większych krewetek, 1 cebula czerwona, 5 ząbków czosnku, 1 papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 łyżeczki papryki cayenne, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki papryki wędzonej, sól wg smaku, 2 łyżki oleju kokosowego, 380ml wody.

Komosa ryżowa z owocami morza na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę ryżową przepłukać zimną wodą, owoce morza również przepłukać, krewetki oczyścić.
    Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać cienki pokrojony czosnek, smażyć przez chwile, do pierwszego aromatu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, opłukaną komosę i owoce morza, wymieszać. Dodać kukurydzę, przyprawić, zalać woda, wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykrywką, przez około 15-20 minut, aż komosa wchłonie całą wodę.
    Bardzo smaczna potrawa dla lubiących komosę ryżową i owoce morza, polecam ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy