Komosa ryżowa z brokułami,sosem jogurtowym i migdałami

4.5 (167 ocen)

Komosa ryżowa,zwana matką zbóż,jest doskonałym źródłem białka, w przeciwieństwie do zbóż zawiera dużo aminokwasu lizyny, .bogata w potas, magnez, żelazo, miedź, mangan. Bogata w witaminy z grupy B.

Składniki:

  • 1 kubek komosy ryżowej
    5 kubków wody


    1 brokuł
    3 cebulki wiosenne razem ze szczypiorkiem
    4-5 dość duże ząbki czosnku
    1 szklanka jogurtu greckiego
    sól i pieprz

    orzechy pecan (pół szklanki)
    platki migdałowe (pół szklanki)
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Komosa ryżowa z brokułami,sosem jogurtowym i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KOMOSA RYŻOWA 1. Wodę zagotować w dość dużym garnku.Do gotującej wody wsypać komosę ryżową,gotować na malym ogniu przez ok.20 minut.Po tym czasie garnek zestawić z ognia i pozostawić komosę w garnku na ok.10 min.
  • KOMOSA RYŻOWA 2. Różyczki brokuła ugotować w lekko osolonej wodzie.Odcedzić.
  • KOMOSA RYŻOWA 3. Migdały oraz posiekane orzechy sprażyć na suchej patelni.
  • KOMOSA RYŻOWA 4. Jogurt wymieszać z przeciśnietymi ząbkami czosnku oraz posiekanymi cebulkami i szczypiorkiem.Doprawić solą oraz pieprzem.
    Komosę nałożyć na talerz,na komosie ułożyć rożyczki brokuła,całość polać sosem jogurtowym,na końcu posypać wszystko prażonymi orzechami.

    Smacznego:) I na zdrowie:)

Porady

Komosa sama w sobie jest mało wyrazista w smaku,trzeba więc potrawę z nią wzbogacić odpowiednią ilością przypraw,by całość tworzyła przyjemny posiłek ,by zdrowa komosa smakowała nam tak jak sobie tylko zamarzymy. Ja zrobilam ostry,czosnkowy sos jogurtowy,który w połączeniu z brokułami i prażonymi orzechami nadał calemu posilkowi z komosą wyrazistego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować