Kombinowana wuzetka

0 (0 ocen)

Zapraszam, ciasto jest puszyste, lekkie i niezbyt słodkie.

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g margaryny tortowej
    3 jajka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa:
    250 g sera białego
    3 łyżki śmietany 18%
    200 g śmietany 30%
    250 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki żelatyny
    ¾ szklanki cukru z wanilią
    Polewa:
    125 g margaryny tortowej
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki wody
    Dodatkowo:
    2 łyżki powideł śliwkowych
    Tortownica 22 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kombinowana wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0x6fn9a 1. Ciasto:
    W misce wymieszać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
  • image-0if0rhy 2. Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po 1 jajku cały czas ucierając mikserem
  • image-0yj4oul 3. Na koniec dodać sypkie składniki i dobrze zmiksować z resztą. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st około 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przeciąć poprzecznie na pół.
  • image-0ustlhh 4. Masa:
    Do miski przełożyć ser i śmietanę. Utrzeć mikserem. Dodać cukier i ucierać aż się rozpuści. Następnie dołożyć jogurt naturalny i zamienić mikser na blender. Blednować około 5 minut aż masa stanie się gładka.
  • image-1s4cgnh 5. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach wody. Połączyć z masą serowo-jogurtową.
  • image-06ppsp5 6. W osobnej misce kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać ją z wcześniejszą masą.
  • image-19bqy1m 7. Wykonanie:
    Na talerz wyłożyć pierwszy krążek czekoladowego ciasta. Rozsmarować powidła śliwkowe a potem nałożyć i rozsmarować 2/3 kremu. Nałożyć drugi krążek ciasta, lekko docisnąć i rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki na noc.
  • 8. Polewa:
    W miseczce wymieszać kakao. Cukier puder i mleko na gładką pastę. Do rondelka wsypać żelatynę i zalać ją wodą. Zostawić do napęcznienia. Następnie postawić na małym ogniu i ogrzewać do rozpuszczenia. Dodać margarynę i cały czas mieszając ogrzewać do rozpuszczenia tłuszczu. Gdy to nastąpi natychmiast zdjąć z ognia i powoli wlewać do kakaowej pasty. Delikatnie ostudzić i polać wuzetkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować